De schijf van vijf


In de vijf vlakken kunt u zien welke producten je lichaam fit en gezond  houden. probeer elke dag producten uit alle vijf te eten en varieer dit zo veel mogelijk . ideaal voor Het Mentale Dieet plan De vijf regels IN het vlak geven aan waar je zoveel mogelijk op moet letten  bij het kopen en hoe je ze moet bewaren.


Eet gevarieerd—————————-
Eet niet te veel en beweeg——-----
Eet minder verzadigd vet————-
Eet veel groente ,fruit en brood—-
Eet veilig—————————------


De 5 voedingsstoffen die een mens binnen moet krijgen om gezond te blijven.

1) De schijf van vijf Koolhydraten:

(in  de scheikunde ook wel suiker of sacharine genoemd ) of anders makkelijk gezegd een van de belangrijkste brandstof leveranciers voor ons lichaam, een verzamel naam voor zetmeel en suikers.
De energie bron voor ons lichaam en kan maar in bepaalde mate worden opgeslagen in de vorm van glycogeen, overtollige koolhydraten worden opgeslagen als vet
Aanbevolen wordt ongeveer de helft van uw voeding te laten bestaan uit koolhydraten, te veel is ook niet goed omdat de meeste producten vaak rijk aan sacharose zijn en vaak veel vetten bevatten .
Koolhydraten zitten in oa:  Aardappels,rijst,brood,suiker en zoet brood beleg,peulvruchten,koek en andere zoete versnaperingen.

2) De schijf van vijf Vitamine C: 

Vitamine C staat ook wel bekent als L-Ascorbinezuur. Het is één van de belangrijkste vitamine voor het immuunsysteem.
Het is gericht op groei en regeneratie. Het is de reiniging vitamine bij uitstek. Het zorgt voor de afbraakproducten van de dingen die je lichaam niet meer nodig heeft.
Zonder deze ballast of afbraakproducten  voelt je lichaam zich ook veel fitter en energieker, het speelt dus ook op het gevoelsleven van de mens. Enkele symptomen bij een te kort aan vitamine C is gevoel van slapte, voorjaarsmoeheid,prikkelbaar,bloedend tandvlees en/of loszittende tanden,gebrek aan goede eetlust,en hartklachten.
Vitamine C vinden we in groente fruit en vruchtensappen.

3) De schijf van vijf Ei witten:

Eiwitten zijn de bouwsten van je spieren.Zij garanderen een snel speir herstel en spiergroei.zonder eiwitten kun je geen spieren opbouwen.
Het lichaam moet eiwitten afbreken tot aminozuren om spieren op te bouwen spieren worden afgebroken bij sporten en intensief werk deze hebben dus ook meer eiwitten nodig,als je niet genoeg eiwitten binnen krijgt groei je niet en herstel je ook niet.
Over de hoeveelheid eiwitten die men per dag nodig heeft wordt vaak gediscussieerd ,de aanbevolen hoeveelheid ligt tussen de 0.80 en 0.85 gram per kilo lichaams gewicht per dag.
Eiwitten zitten o.a. in Eieren,Kwark,Noten,Tonijn,Koolvis,Tartaar, Rosbief ,kip,Kalkoenfilet,melk en melk producten,kaas en soja producten.

 4) De schijf van vijf Vetten:

De bron van energie komt uit vetten,essentiële vetzuren en Vitamine A,D en E. Met een gezonde voeding haal je tussen de 20 en 40% van je energie uit vet.
Het is van belang te kiezen voor producten met zo’n min mogelijk verzadigd vet en geen of weinig transvet om hart -en vaat ziekten te verlagen.
Op basis van scheikundige eigenschappen wordt vet onderscheiden in onverzadigd en verzadigd vet,
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in ons bloed en vergroot daarmee de kans op hart -en vaatziekte
Onverzadigd vet verlaagt juist het cholesterolgehalte.
Vet is een voedingsstof die per gram 9 kilocalorieën levert ter vergelijking koolhydraten en eiwitten leveren 4 kilocalorieën per gram.
Verzadigde vetten komen veel voor in dierlijke producten zoals Roomboter,volvette kaas en volle melk producten,Vet (vlees), Chocolade,koek,gebak en snacks.
Oververzadigde vetten komen voor in o.a. Plantaardige olie zoals olijf- soja- of zonnebloemolie,Vloeibare bak- en braad producten,Noten en vette vis zoals zalm of makreel.

5) De schijf van vijf Vocht:

Het lichaamsvocht maakt ongeveer de helft tot tweederden van het lichaamsgewicht van een gemiddeld persoon uit.
Met vochtbalans wordt bedoeld:de hoeveelheid vocht die het lichaam nodig heeft om de noodzakelijke processen goed te vervullen en de hoeveelheid water die het lichaam krijgt.
Wanneer dit niet in balans is, wanneer tussen de vraag en het aanbod verschillen op treden , zal het lichaam maatregelen nemen. Bij te veel aanbod zal dat bijvoorbeeld leiden tot extra plassen of vocht ophoping, bij te weinig aanbod zal het lichaam bepaalde functies niet meer of onvoldoende uitvoeren.
De hoeveelheid water die ons lichaam nodig heeft houdt verband met de functie van water bij het regelen van de lichaamstemperatuur. Voorbeelden daarvan zijn het transpireren wanneer het lichaam te warm wordt.
Het lichaam verliest hoofdzakelijk water via de nieren door minder dan een halve liter tot wel enkele liters water (urine) per dag te urineren,dit is zeer belangrijk omdat ons lichaam zich zo van zijn afval -en gifstoffen ontdoet en kan zuiveren.
Vocht halen we voornamelijk uit Water,Thee,koffie zonder suiker en Mineraalwater.
Deze bevatten geen calorieën

Geen opmerkingen:

Een reactie posten